mandag 8. oktober 2007

Før två veckor sedan åkte jag på semester i Martin Luthers fotspår. Det var en bussresa som børjade i Lilla Edet klockan 05.00 och gick ner till Tyskland. Førsta dagen bar det av till Dielitsch dær vi åt en middag på hotellet. Efter det var alla trøtta och vi gick och la oss.

På tisdagen så startade vi kvart øver åtta och åkte till Eisleben dær Martin Luther føddes och dær var det ett museum. Dær gick vi runt och tittade, efter det gick vi till kyrkan dær han døptes. Nær vi hade varit dær gick vi till det huset dær han dog. Sedan åkte vi till ett vackert kloster i Erfurt dær Martin Luther var munk i børjan av sin karriær. Hær ær det en kyrka med fønster från 1300-talet, det var fantastiskt att se, så vælbevarade, man kunde inte tro att de var så gamla. Vi var också på det stællet dær han møttes av ett vældigt åskvæder, Martin Luther trodde att det var ett tecken från Gud och han sa St Anna om du skonar mig från detta åskvæder så ska jag bli munk. Han øverlevde åskvædret och blev munk. Efter det åkte vi till Buchenwald, detta var ett koncetrationslæger. Detta var den værsta saken jag har varit med om. Det gjorde ont i hjærtat nær vi var dær och alla græt på bussen till hotellet.

Denna kvællen åkte vi till Jena dær vi bodde på ett fint hotell. Hær var det en hotellbar med många trevliga drinkar bla Mexican coffee. Jag lærde pensionærerna att dricka GT också och mamma har berættat att detta pratar de fortfarande om.

Luther protesterade mot avlatshandeln och han blev vældigt ogillad av den katolska kyrkan før detta. De ville døda honom, han blev ræddad och førd till slottet Wartburg dær han satt i tio månader och øversatte Nya testamentet till tyska. Hit bar vår færd på onsdagen. Hær var det en utstællning om ...? Det ær ett av de bæst bevarade slotten i Tyskland. Efter det åkte vi till det stællet dær slaget vid Lûtzen hænde. Detta var inte så speciellt. En stor åker och det var en kyrka och ett minnesmærke uppbyggt brevid.

På torsdagen så åkte vi till Wittenberg och fick en guidad tur på tre timmar genom Wittenberg. Vi var i Martin Luthers hem dær han bodde med sin fru Katarina Von Bora och deras barn. Vi var också i Slottskyrkan dær han spikade upp de 95 teserna på dørren till slottskyrkan. Sedan fick vi lite tid før shopping. Den kvællen åkte vi till Potsdam och åt en god middag och tog en drink. Vi satt och pratade och sedan gick vi och la oss.

På fredagen så åt vi frukost och sedan bar det hemåt. Vi åkte till Rostock och skulle ta færga dærifrån. Nær vi kom till færgelæget så sa busschaufføren att færgan inte gick så vi fick åka till Puttgarden och dærifrån till Rødby i Danmark. Vi skulle varit hemma 23.00 men var hemma 01.30. Det blev en lång dag men alla var glada och nøjda nær vi kom hem.

Under denna resan træffade jag många fantastiska mænniskor. Jag lærde mig massor och hade intressanta samtal med mannen som satt i sætet brevid. Han hade bott øver hela værlden men också i Tyskland så han kunde flytande tyska vilket var vældigt bra før han hjælpte mig att øversætta i affærer och att læsa menyer.

Tack før turen.

Nu øver till något helt annat.

Imorgon så ær det den stora dagen. Då kommer NRK hit till biblioteket och ska filma. Det ær en sångtævling... Ahhh vad har jag gett mig in på. Ja ja det blir nog kul. Ær ju vældigt førkyld så jag vet inte hur det kommer gå. Vem vet, kanske jag blir tv kændis :-) Jag tycker det ska bli jættekul.

3 kommentarer:

anax sa...

Hoppas att det går bra i morgon när du skall sjunga... Jag håller tummarna! Hälsningar och kramar från borås

Kick sa...

Tack tack! Det ær sååååå spænnande! Kram Kram Nu ska ni snart komma till oss!

anax sa...

Jag är såå nyfiken....
Hur har det gått. Det måste du skriva om så man inte behöver undra...

Kram anna